Difference | PALENIE KAWY – ILE O NIM WIEMY?
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15924
post-template-default,single,single-post,postid-15924,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

PALENIE KAWY – ILE O NIM WIEMY?

Czy wiesz, że stopień wypalenia ma ogromne znaczenie? Na co wpływa stopień wypalenia ziaren kawy? W dzisiejszym artykule przybliżymy Ci nieco temat dotyczący stopni wypalenia kaw.

Do każdej palarni pierwotnie trafiają zielone ziarna kawowca, które właśnie dzięki paleniu uzyskują dobrze nam znany brązowy kolor. Ciekawostką może być fakt, że zielone ziarna tracą około 20% swojej masy podczas procesu palenia, natomiast ich objętość wzrasta nawet dwukrotnie. Różne stopnie palenia oznaczają inny kolor otrzymanych ziaren. Znajdziemy takie o barwie lekko brązowej, ale też prawie czarne lub nawet całkiem czarne! Wyróżniamy cztery podstawowe typy wypalania kawy: palenie jasne, średnie, średnio ciemne i ciemne. Poniższe zdjęcie obrazuje różnicę w stopniach wypalenia kawy.



PALENIE JASNE


Ziarna o barwie delikatnie brązowej. Charakteryzują się lekkim smakiem, ich powierzchnia jest wyraźnie matowa. Wbrew wielu krążącym mitom w kawie jasno palonej znajdziesz większą ilość kofeiny, niż w ziarnach ciemniej palonych. Ten typ palenia pozwala zachować wyjątkowość danej kawy. Uzyskany napar będzie delikatnie kwaskowy z wyraźnymi nutami owocowymi i kwiatowymi.

Ziarna poddawane są prażeniu w zakresie temperatur 190-205°C, proces ten kończy się w chwilę przed lub zaraz po okresie pierwszego pękania ziaren. Każdy typ palenia ma również kilka rodzajów. W przypadku palenia jasnego są to:

  • Cinnamon,
  • New England,
  • Light Roast,
  • Light City,
  • Half City.

PALENIE ŚREDNIE

W tym przypadku ziarna palone są dłużej i w wyższej temperaturze, są oczywiście ciemniejsze od jasno palonych, jednak podobnie są one matowe, bez widocznych śladów olejków.


Ziarna prażone są w temperaturze 210-220°C . Proces wypalania kończy się tuż przed drugim pękaniem ziaren. Otrzymany napar charakteryzuje się również bogatym smakiem, jednakże będzie nieco „cięższy”, tworząc doskonały balans pomiędzy nutami delikatnej kwasowości, a pełnym smakiem. Wielu baristów zgadza się, że palenie średnie może uwydatnić najwięcej naturalnym nut smakowych i słodyczy danej kawy.
Rodzaje palenia średniego z jakimi możesz się spotkać:

  • American,
  • City Roast Medium,
  • Regular Roast,
  • City Roast,
  • Breakfast Roast.

PALENIE ŚREDNIO CIEMNE

Oczywiście jak sama nazwa wskazuje, otrzymamy ziarna o barwie ciemniejszej, niż w poprzednim typie. W tym przypadku ziarna już nie są tak matowe, na ich powierzchni możesz zaobserwować wyraźne miejsca połyskujące naturalnie wydobytymi olejkami. Kwiatowe, owocowe nuty smakowe zaczynają zanikać, napar robi się „cięższy”, może mieć lekko gorzkawy posmak, pierwsze skrzypce zaczynają grać nuty czekolady, kakao, w przypadku niektórych kaw nuty przypraw, a zwłaszcza pieprzu. Ziarna wypalone na średnio ciemno mają dosyć niską zawartość kofeiny. Ziarna prażone są w temperaturze 225-230°C . Proces wypalania kończy się w połowie drugiego pękania ziaren. Rodzaje palenia średniego z jakimi możesz się spotkać:

  • Full City Roast
  • Vienna
  • Full-City Roast



PALENIE CIEMNE



Ziarna mają kolor gorzkiej czekolady lub ciemniejsze, a nawet czarne. Palenie ciemne można poznać po tym, że ziarna bardzo połyskują, gdyż ich powierzchnia jest w całości pokryta olejkami. Jeśli chodzi o nuty smakowe – bardzo gorzka czekolada, dym, a czasami nawet i spalenizna.  Wszelkie aromaty cytrusowe, kwiatowe są zupełnie niewyczuwalne, różnice między kawami z różnych regionów świata są całkowicie zatracone. Często słyszaną opinią jest to, że kawy ciemno palone są idealne pod espresso, jednakże nie jest to sztywna reguła, my nie do końca zgadzamy się z tą opinią 😉
Ziarna wypalone na ciemno mają niską zawartość kofeiny. Ziarna prażone są w temperaturze około 240-250°C . Proces wypalania kończy się po drugim pękaniu ziaren. Ryzykiem poddawania ziaren temperaturze 250°C jest ich całkowite spalenie.
Rodzaje palenia średniego z jakimi możesz się spotkać:

  • French Roast,
  • Italian Roast,
  • Espresso Roast,
  • Spanish Roast.


Bardzo mocne wypalenie stosują często palarnie przemysłowe dla swoich tanich kaw. Ten sposób palenia całkowicie potrafi ukryć wszelkie niedoskonałości ziaren, czy po prostu ich wątpliwą jakość lub nieświeżość.


Wiele osób mówi po prostu palenie kawy, nie mając pojęcia jak złożony jest to proces i na ile sposobów tę kawę można wypalić. Generalnie każdy roaster ma swoje „tricki” i wie jak potraktować ziarna z Afryki, a jak te z Ameryki południowej. DOBRE palenie kawy to sztuka, której niektórzy uczą się latami, aby dojść do perfekcji.
Mamy nadzieję, że wyjaśniliśmy Ci podstawowe różnice pomiędzy stopniami wypalenia kawy.
Warto wiedzieć, co ma się w swojej filiżance! ❤☕️❤

Miłego dnia kochani! 🙂

No Comments

Post A Comment