Difference | 3 FANTASTYCZNE PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNĄ KAWĘ
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15956
post-template-default,single,single-post,postid-15956,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

3 FANTASTYCZNE PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNĄ KAWĘ



Niecałe dwa tygodnie do Wigilii, po Mikołajkach zrobiło się jakoś tak mocno świątecznie, też poczułeś ten nastrój? 😍

Z tego względu postanowiliśmy przygotować 3 bardzo ciekawe i niestandardowe propozycje przygotowania kawy 🙂

1. Kawowo – czekoladowa klasyka



Co będzie Ci potrzebne?

  • czekolada (my preferujemy gorzką, jednak jeśli wolisz coś słodszego możesz użyć mlecznej),
  • śmietana 36%,
  • cynamon mielony,
  • mleko 3,2% (150 – 200 ml),
  • świeżo zmielone ziarna pysznej kawy, w tym wypadku sugerujemy Murky 🙂

Jak zrobić?


Połam kostki czekolady do szklanego lub metalowego naczynia i dodaj szczyptę cynamonu.
Zrób czekoladzie kąpiel wodną. Kiedy będzie się ona roztapiać, roztaczając w Twojej kuchni piękny zapach ubij bitą śmietanę. Spień mleko tak, jak do Cafe latte i przygotuj podwójne espresso.
Weź wysoką szklankę, na jej dno wlej trochę płynnej czekolady. Następnie spienione mleko i do tego wlej podwójne espresso. Całość udekoruj bitą śmietaną, możesz przyprószyć ją startą czekoladą i cynamonem 🙂


2. Czarna kawa z gorącą niespodzianką

Co będzie Ci potrzebne?

  • pomarańczę,
  • mielone chilli,
  • pieprz,
  • oczywiście kawa, tutaj polecamy Enjoy 😉


Jak zrobić?


Pomarańczę pokrój na plasterki, odkrój skórkę łącznie z białymi błonkami. Do garnka/rondelka wlej około 150 ml przefiltrowanej wody. Do wody dodaj 3 przygotowane plastry pomarańczy, 2 szczypty mielonego chilli (dla odważnych więcej 🙂 ) i dosłownie odrobineczkę mielonego pieprzu. Doprowadź wszystko do wrzenia. W tym czasie przygotuj podwójne espresso. Wywar przelej przez sitko do szklanki, a następnie dolej kawę.


3. Pierniczek nie tylko do jedzenia


Co będzie Ci potrzebne?

  • 2 pierniczki korzenne,
  • miód,
  • przyprawa do piernika,
  • mleko 3,2% (150 – 200 ml),
  • śmietana 36%,
  • no i rzecz jasna kawa – Gentleman, bezapelacyjnie 🙂

Jak zrobić?


Jeden z pierniczków rozkrusz na mąkę, najlepiej przy użyciu moździerza lub blendera.
Wsyp do mleka pół łyżeczki przyprawy do piernika i spień je, jak do cafe latte. Ubij śmietanę. Przygotuj, jak się już pewnie domyślasz podwójne espresso 🙂
Do wysokiej szklanki lub dużego kubka wlej na dno łyżkę miodu (najlepiej płynnego), teraz wsyp wcześniej przygotowaną „mąkę pierniczkową”, wlej spienione mleko i dodaj espresso.
Całość udekoruj bitą śmietaną i pokruszonym w dłoni pierniczkiem.


Wszystkie przepisy są na jedną porcję kawy.

Spróbuj wszystkich i zaskocz swoich bliskich niecodziennymi pomysłami na kawkę. ❤☕️❤

Czekamy na komentarze i zdjęcia!

Smacznego!

1Comment
  • Ania
    Posted at 23:07h, 11 stycznia Odpowiedz

    Fantastyczne! Spróbowałam wszystkich, co prawda już dawno po świętach, ale na zimowe wieczory każda ekstra, choć mi najbardziej podpasowała ta pierniczkowa! 🙂

Post A Comment