Difference | ARABICA VS. ROBUSTA
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15976
post-template-default,single,single-post,postid-15976,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

ARABICA VS. ROBUSTA

W dzisiejszym artykule powiemy o różnicach pomiędzy Arabicą, a Robusta – 100%, 50/50, „mieszanka”… ale właściwie o co chodzi?

Arabica i Robusta to bezsprzecznie dwa najpopularniejsze gatunki kawy. Ich udziały w światowym rynku rysują się na poziomie odpowiednio 70% i 30%. Jest jeszcze gatunek o nazwie Liberica, jednakże jego podaż ze względu na bardzo niską jakość jest praktycznie zerowa.
Zarówno Arabica, jak i Robusta mają swoje unikatowe cechy, a smakowo są z dwóch różnych biegunów. Zdecydowanie kawa kawie nierówna.
Jakie są zatem różnice? Jak rozróżnić je od siebie? I czemu większość osób wybiera Arabicę? Choć Robusta również ma swoich wiernych fanów 🙂

Arabica


O jej dużej popularności zdecydował smak otrzymywanego z niej naparu. Jest on stosunkowo łagodny, jedwabisty, ale z drugiej strony wyraźny i w zależności od regionu pochodzenia danych ziaren mniej lub bardziej kwaskowy. Dodatkowo dochodzi tu wątek przeróżnych profili smakowych – jeśli nie wiesz o czym mówimy odsyłamy Cię do artykułu 🙂 -> KLIK.

Jak zazwyczaj bywa „coś za coś”, w tym wypadku jest tak samo, w zamian za trudność upraw otrzymujemy tak niepowtarzalne wrażenia smakowe. Arabica rośnie na terenach gdzie temperatura przez cały rok pozostaje w okolicach 17-24°C, regularnie pada deszcz, a gleba jest kwaśna. Uprawiana jest na wyżynach i w górach, nie niżej niż 300 m n.p.m., ale można spotkać krzewy nawet na wysokości 2500 m n.p.m.! Owoce na dużych wysokościach rosną i dojrzewają dłużej, co pozwala na ukształtowanie się cukrów, przez co owoc ma pełniejszy smak. Co więcej, krzewy arabici są bardzo wrażliwe na choroby i różnego rodzaju szkodniki, których w wyższych partiach jest po prostu mniej. Ze względu na wysokość upraw, zbiory nie należą do najłatwiejszych i nie są one bardzo obfite, co ma znaczący wpływ na ceny arabici na światowym rynku.
Zawartość kofeiny w Arabice waha się między 1,5%-3%.

Robusta

Robusta jest gatunkiem dużo prostszym w uprawie. Rośnie w niższych partiach (150-600 m n.p.m.), nie jest podatna na dużo chorób i szkodników.
Jej krzewy rosną dosyć szybko i mają dużą wydajność podczas zbiorów, co wpływa na niższą cenę niż arabica. Robusta ma trochę większą zawartość kofeiny (3%-4%).
Otrzymany napar jest lekko kwaskowy, lecz zdecydowanie pierwsze skrzypce gra gorzkość i goryczkowy posmak. Jej smak nie jest tak pełny jak arabici i na próżno szukać w robuście jakieś wielkiej poezji smaków.


Poniżej przedstawiamy mapę, która pokazuje gdzie można spotkać uprawy danego gatunku.

R-robusta, a- arabica, m – oba gatunki.

Źródło: Wikipedia



Który gatunek jest dla Ciebie? ☕️


Jeśli chcesz się delektować smakiem kawy, zrelaksować się przy niej, odkryć jakiś ciekawy smak zmieniając na przykład sposób parzenia (więcej o parzeniu kawy tutaj -> KLIK) – zdecydowanie wybierz Arabicę!

Jeśli potrzebujesz się „otrzeźwić” – Robusta, trochę większa zawartość kofeiny i zdecydowanie dużo bardziej gorzki smak pozwolą Ci się obudzić.

Oznaczenia kaw


Oznaczenia jakie możemy spotkać u różnych producentów to:

  • 100% Arabica/Robusta
  • X% Arabici  Y% Robusty
  • „Mieszanka”


Słowa mieszanka radzimy unikać, bo tak naprawdę nie wiadomo co tam możemy znaleźć, a zazwyczaj jest to znaczna przewaga Robusty z dosypanymi „kilkoma” ziarnami Arabici, oczywiście ze względu na cenę.
Producentom którzy oferują Blendy podając skład procentowy zdecydowanie można zaufać 🙂 Dla nas najlepiej smakują 70/30 na korzyść Arabici. Robusta jest tak dominująca, że większy jej udział może całkowicie „zabić” jakikolwiek aromat pochodzący z Arabici.
No i wreszcie 100% nikomu nie trzeba tłumaczyć. Tak jak zostało wspomniane na początku – dwa różne bieguny. Po przeczytaniu naszego artykułu będziesz znacznie bliżej do stwierdzenia, który gatunek będzie dla Ciebie najodpowiedniejszy choć najlepiej po prostu spróbować obydwu 🙂

My w naszym sklepie posiadamy tylko i wyłącznie 100% Arabica, gdyż chcemy umilać życie Tobie i wszystkim naszym odbiorcom, dawać chwilę relaksu i zatracenia się w głębokim smaku fantastycznej świeżo palonej kawy 🙂 ☕️

Samych cudownych chwil! Oczywiście przy kawie 🙂

1Comment
  • Marek
    Posted at 17:12h, 10 lutego Odpowiedz

    bardzo fajny artykuł 🙂

Post A Comment