Difference | Kawowy savoir-vivre
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15669
post-template-default,single,single-post,postid-15669,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Kawowy savoir-vivre

Kawa jest nie tylko sposobem na rozbudzenie o poranku. Towarzyszy nam także podczas ważnych spotkań biznesowych oraz luźnych rozmów z najbliższymi. Bogata w smaku, aromatyczna i ładnie podana kojarzy się z luksusem, komfortem, wypoczynkiem i relaksem.

Pijąc kawę warto zachować kilka niepisanych zasad. Znając je, ustrzeżemy się przed popełnieniem gafy. Dobre wrażenie jest bardzo ważne, szczególnie w biznesie. Podpowiemy co robić, a czego lepiej unikać, zarówno będąc poczęstowanym kawą, jak i serwując ją.

W kawowym savoir-vivre kluczową rolę odgrywa odpowiedni dobór naczyń. Tradycyjnie kawę serwuje się w białych porcelanowych filiżankach. Do espresso należy wybierać te o objętości 50-70 ml, pamiętając aby sam napar zajmował mniej niż 50% objętości – około 25 ml. Cappuccino podaje się w filiżankach o objętości od 150 do 180 ml, również porcelanowych. Caffè latte i latte macchiato należy podawać w dużych filiżankach o objętości od 220 do 250 ml. Latte macchiato najlepiej jednak podawać w wysokich, przezroczystych szklankach z uchwytem eksponując wszystkie warstwy. Kawy mrożone podaje się w przezroczystych szklankach, natomiast nie muszą mieć one uchwytu.

Przed przygotowaniem kawy należy podgrzać filiżankę tak, aby była ciepła. Dzięki temu temperatura przygotowanego napoju nie spadnie tak szybko.

Espresso należy zawsze serwować ze szklanką wody. Popijamy ją, aby wypłukać usta z innych smaków i delektować się aromatyczną kawą.

Łyżeczkę do kawy kładziemy na talerzyku, po prawej stronie, uchwytem w stronę gościa. Służy ona tylko i wyłącznie do mieszania kawy. Tę czynność należy wykonywać nie obijając łyżeczką o boki filiżanki. Po wyjęciu nie powinno się opierać łyżeczki o kant spodka lub filiżanki ani tym bardziej pić kawy z łyżeczką w filiżance.

Nie można oblizywać łyżeczki lub próbować nią napoju. Nie należy również używać jej do skosztowania deseru.

O zasadach savoir-vivre pamiętać również wtedy, gdy wybieramy się na spotkanie przy kawie. Propozycja kawy zawsze musi wyjść od gospodarza. Możemy oczywiście wspomnieć o naszych preferencjach picia kawy (np. pijemy ją tylko z mlekiem). Napój należy degustować z należytą elegancją.

Duże znaczenie ma też właściwe trzymanie filiżanki. Róbmy to tak, aby palec wskazujący znajdował się wewnątrz ucha naczynia, kciuk na szczycie, a palec środkowy na spodzie.

Jeśli będziemy trzymać się tych kilku prostych zasad, picie kawy będzie nie tylko chwilą przyjemności, ale również wspaniałym eleganckim rytuałem. 😊

To co, pora na odpowiednio podaną kawę? ☕️

1Comment
  • Wiktoria P
    Posted at 13:15h, 13 lipca Odpowiedz

    Bardzo przydatny wpis. Wielu osobom na pewno się przyda, a i dla siebie znalazłam małą wskazówkę 😉

Post A Comment