Difference | LATTE ART – SZTUKA ZDOBIENIA KAWY
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15884
post-template-default,single,single-post,postid-15884,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

LATTE ART – SZTUKA ZDOBIENIA KAWY

Ostatnie wpisy dotyczyły metod parzenia kawy, skupiliśmy się wtedy głównie na jej smaku. Dziś natomiast zwrócimy uwagę na wizualny aspekt kawy, opowiemy sobie o Latte Art.

LATTE ART

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie wpis-latte-art-4.10-1024x683.jpg



Najbardziej znaną historią wyjaśniającą pochodzenie Latte Art jest ta o Davidzie Schomerze pochodzącym z Seattle. David pracował jako barista w jednej z kawiarenek, serwując niezliczone ilości filiżanek kawy dziennie. Całkowicie nie przykładał on wagi do tego jak podana jest kawa, którą przygotował. W pewnym momencie klienci zaczęli przychodzić specjalnie dla wzorków, które pojawiały się na powierzchni otrzymanych napojów. David z kolei zaczął wymyślać coraz to nowe wzory odpowiadając na potrzeby klientów. Tak naprawdę Latte Art to wynik przypadkowego działania, w którym zakochał się cały świat. ❤



Dziś znane nam są dwa rodzaje Latte Art. Pierwszy z nich i zarazem dużo częściej spotykany to free pouring, czyli „styl dowolny wlewania mleka”. Otrzymamy dzięki temu bardzo popularne serduszka lub tulipany, jak również wiele innych przepięknych wzorów. 😍 W tym wypadku ważne są gęstość mleka, temperatura i konsystencja espresso, ale o tym za chwilę.


Drugi rodzaj Latte Art to etching, który polega na malowaniu wzorów przy wykorzystaniu patyczków, wzorników czy kolorowych syropów. Coś pięknego!!! ❤️

Pomimo tego, że w przypadku etchingu rezultaty są często dużo bardziej spektakularne niż przy free pouring, to nie spotkamy się z tym stylem w kawiarniach zbyt często. Jest jedna bardzo prosta przyczyna – namalowanie zapierającego dech w piersiach „rysunku” zabiera dobrych kilka minut (w przypadku sprawnych rąk 🙂 ), podczas których kawa zwyczajnie wystygnie, a nie po to zamówiliśmy Cafe Latte, żeby pić je zimne…

Jeśli jesteśmy przy stylu LATTE ART, free pouring wykonywane jest na pojedynczym lub podwójnym espresso, na którego powierzchni znajduje się gęsta orzechowo-brązowa pianka – crema.

To właśnie dzięki idealnej cremie wzór będzie widoczny i trwały. Polecamy zaczynać swoją przygodę z artystycznym podawaniem kawy od jednego espresso i filiżanki o dużej średnicy.
Przy podwójnym espresso i niewprawionych dłoniach może bardzo szybko zabraknąć miejsca na dolewanie mleka zanim zaczniemy tworzyć wzór. Duża średnica filiżanki ułatwi precyzyjne wykonanie naszego dzieła. 🙂

Równie ważne jak dobry napar, jest idealnie przygotowane mleko. Najlepiej wykorzystać mleko krowie o zawartości tłuszczu 3,2%, choć są bariści, którzy wyczarowują cudowne wzory wykorzystując mleko 1,5% tłuszczu, ale to już zawodowcy. Ważnym aspektem jest temperatura mleka początkowa i końcowa. Zaczynając spienianie, mleko musi być mocno schłodzone (około 4°C), pod koniec tego procesu mleko powinno osiągnąć 65-70°C.

Ostatnim bardzo istotnym elementem całej układanki jest odpowiedni dzbanek, w którym spienimy mleko i to właśnie z niego będziemy nalewać je do filiżanki. Dzbanek musi mieć wąski wlew, który pozwoli na dozowanie mleka z dużą dokładnością. Proces spieniania, zwiększa objętość mleka o około 20%, należy o tym pamiętać przy zakupie dzbanka. Podczas spieniania mleka, powstają pęcherzyki powietrza, które należy niezwłocznie usunąć poprzez kilkukrotne stuknięcie dnem dzbanka o blat. (Zakrycie dłonią dzbanka wskazane, żeby nie zachlapać całej kuchni, przynajmniej przy nauce 🙂 ).

Napiszemy w kilku prostych krokach jak stworzyć najprostszy wzór metodą free pouring, czyli serce. Nasza instrukcja może Ci ułatwić pewne elementy, ale bez kilkukrotnego powtórzenia całego procesu na pewno się nie obejdzie.

Wiesz już jak spienione mleko jest potrzebne, jaki napar i jaka filiżanka. Przejdźmy do samego procesu.

PRZYGOTOWANIE SERCA METODĄ FREE POURING

  1. Filiżankę z espresso należy lekko przechylić.
  2. Niewielkim strumieniem mleka musimy „wymieszać” całą strukturę espresso, żeby uniknąć przebarwień i ujednolicić kolor.
  3. Kiedy mleko zmieszane z espresso zajmuje już połowę objętości, obniżamy dzbanek i gwałtownie wylewamy na powierzchnię większą ilość mleka niż dotychczas. Stworzy się biała plama.
  4. Cały czas przesuwając dzbanek lekko do przodu jednocześnie go nieco podnosimy.
  5. Nie przestając przesuwać dzbanka do przodu, bardzo mały strumieniem „przecinamy” nasze serce.
  6. Gotowe!

Nie zrażaj się, jeśli serce nie wyjdzie Ci za pierwszym, drugim, a nawet trzecim razem. Latte Art to sztuka, która wymaga wprawy, a jak mówi stare porzekadło „ćwiczenie czyni mistrza”! W każdej nieudanej filiżance widzimy jednak pewien plus, przecież szkoda wylać, więc wskazane jest wypić 🙂 Dla kawoholików nauka Latte Art będzie świetnym usprawiedliwieniem! Istny raj na Ziemi!

Mamy nadzieję, że z przyjemnością czytałaś/eś nasz wpis. Zachęcamy do próbowania nowych rzeczy. Uwielbiamy dzielić się z Wami zarówno kawami, jak i wiedzą, ciekawostkami ich dotyczącą ❤☕️❤

Miłej niedzieli! 🙂

No Comments

Post A Comment