Difference | PROFILE SMAKOWE W KAWIE
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15945
post-template-default,single,single-post,postid-15945,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

PROFILE SMAKOWE W KAWIE

W poprzednim artykule pisaliśmy o stopniach palenia kawy, ale też wspominaliśmy o nutach smakowych. Dziś przyjrzymy się  temu tematowi trochę bliżej.  Co to są w ogóle nuty, profile smakowe?

Nie są to absolutnie żadne aromaty dodawane do kaw, jak myśli wiele osób. Mowa  tutaj o naturalnych aromatach ukrytych w ziarnach. Skąd one się biorą? Ile ich tak naprawdę można wyczuć? O tym poniżej 🙂



Podstawowym czynnikiem decydującym o nutach smakowych jest oczywiście rodzaj kawy, który pijemy – arabica czy robusta.

Przyjęło się, że arabica jest „szlachetniejsza”, wyróżnia ją delikatna kwasowość  i orzechowy posmak. Robusta to zazwyczaj cierpko-gorzki smak, zabijający wszelką „poezję” smaków. Z oczywistych względów skupimy się na arabice.



Idąc dalej, te wszystkie ziarna gdzieś przecież rosną. To właśnie lokalizacja uprawy ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o finalny profil smakowy naparu. Ciekawym faktem jest to, że smak kawy zależy również od wysokości na jakiej plantacja została założona. Im wyżej tym owoce potrzebują więcej czasu aby dojrzeć, wytwarzając w tym czasie dużo cukrów. Im wyżej założona plantacja, tym mniej szkodników, co przekłada się na wysokiej jakości bogate w aromaty ziarna.


Generalizując, bo wiadomo, że od każdej reguły są wyjątki:

  • kawy z Afryki = dużo cytrusów, kwiatów, stosunkowo wysoka kwasowość -> spróbuj Revival ❤ ,
  • kawy z Ameryki Południowej = delikatne, słodkawe (dla jeszcze niewprawnego kawosza „takie klasyczne, po prostu kawowe” 🙂 ) -> spróbuj Relax lub Gentleman ❤,
  • kawy z Azji = średnia kwasowość, sporo nut orientalnych i przypraw -> spróbuj Satisfaction ❤.


Po zerwaniu owoców trzeba je jakoś obrobić. Sposób obróbki oczywiście również ma wpływ na smak kawy.

Rozróżniamy obróbkę metodą suchą i mokrą. W ziarna obrabianych na sucho można wyczuć raczej nuty orzechowo-czekoladowe. Przy obróbce mokrej z kolei kawa będzie bardziej kwaskowata.


Na ostatnim etapie ziarna kawy trafiają do palarni i to od kunsztu rzemieślniczego naszego roastera będzie zależał ostateczny smak kawy, który uda mu się wydobyć odpowiednim jej wypaleniem. O paleniu szerzej możesz przeczytać w naszym poprzednim artykule TUTAJ 🙂



No dobrze teoria teorią, a teraz konkret. Ile różnych nut smakowych można wyczuć w kawie? 4? 5? A może 10? Najlepsi kawowi specjaliści z organizacji Speciality Coffee Association stwierdzili, że jest ich ponad 80! W swojej filiżance możemy wyczuć (oczywiście w zależności od kawy, którą akurat pijemy 🙂 ) tak oczywiste smaki jak orzechy, karmel czy kakao, aż do tych najmniej oczywistych jak jaśmin, granat czy suszona śliwka.


Aby w pełni doświadczać picia wysokiej jakości kawy powinieneś zacząć od zmysłu węchu. Jak wiemy węch i smak są ze sobą mocno powiązane, zatem najpierw powąchaj świeżo zmielone ziarna, pomyśl o tym co poczułeś. Następnie zwróć uwagę na zapach wydobywający się ze zmielonych ziaren zaraz po ich zetknięciu z wodą. Potem wpuść do swojego nosa wspaniały aromat gotowego naparu. Na końcu posmakuj kawy i sprawdź, czy na języku doświadczyłeś tego samego, co w aromacie.

Pamiętaj, że picie kawy to przygoda! 🙂

Pobaw się kawą, odkrywaj jej głębię, parz różnymi metodami. Wiele osób traktuje kawę zbyt „bezosobowo”, nie przywiązując większej wagi do jej smaku, a to duży błąd 😉

Zatrzymaj się na chwilę Drogi czytelniku w tym rozpędzonym świecie i odpręż się przy filiżance wspaniałej aromatycznej kawy. ❤☕️❤

Miłego dnia! 🙂

1Comment
  • Oliwka
    Posted at 13:09h, 09 grudnia Odpowiedz

    ciekawe 🙂

Post A Comment