Difference | RODZAJE KAW
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15895
post-template-default,single,single-post,postid-15895,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

RODZAJE KAW

Co kryje się za nazwami poszczególnych rodzajów kaw? Cappuccino, Latte czy Espresso? Praktycznie każdy słyszał kiedyś te nazwy, lecz czy wiesz co dokładnie pijesz? 🙂 W dzisiejszym wpisie opiszemy poszczególne rodzaje kawowych napojów.

ESPRESSO

Espresso to klasyczna mała czarna o włoskich korzeniach. Aby przygotować prawdziwe espresso, należy wyposażyć się w ekspres ciśnieniowy i przepuścić 25 ml wody przez zmielone ziarna. I tyle? Tak, ale tylko w teorii. Poniżej kilka faktów, które uczynią 25 ml ciemnego naparu prawdziwym espresso, jakiego nie powstydziłby się żaden Włoch.


Zaparzenie 1 filiżanki espresso:

  • 7-8 g bardzo drobno zmielonej kawy, świeżo zmielonej!
  • 88-90°C – temperatura wody przepływającej przez ziarna,
  • 23-28 sekund – czas ekstrakcji naparu,
  • do parzenia należy wykorzystać świeżo przefiltrowaną wodę.


Na powierzchni naparu musi powstać orzechowo-brązowa pianka (tzw. crema). Idealna crema ma 3-4 mm wysokości, jest gęsta, gładka bez widocznych pęcherzyków.  Nie może szybko gasnąć, powinna utrzymać się minimum kilka minut. To właśnie idealna crema jest wyznacznikiem perfekcyjnego espresso.

ESPRESSO MACCHIATO

Z włoskiego „splamione” espresso.  Jest to klasyczne espresso, które opisaliśmy powyżej, lekko dotknięte spienionym mlekiem. Zazwyczaj mleko nakłada się łyżeczką, dzięki temu nie zmienia ono całkowicie smaku kawy, lecz lekko go „wygładza”. Espresso macchiato to propozycja dla osób szukających zastrzyku espresso, ale nie gustujących w jego intensywnym smaku.

ESPRESSO AFFOGATO

Nie jest to często spotykana propozycja w kawiarniach, jednakże łatwo ją przygotować w domu, polecamy na cieplejsze dni! 🙂 Do tej kawy potrzebujemy: klasycznie – espresso i lodów waniliowych.
Mocno zmrożoną kulkę lodów wkładamy do filiżanki, nalewamy espresso i gotowe!

CAPPUCCINO

Klasyczne cappuccino, tak jak espresso, pochodzi z Włoch. Przygotowuje się je na bazie espresso. Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso i 100 ml mleka (przed spienieniem).  Należy używać mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, schłodzonego do około 4°C. Mleko jest odpowiednio spienione, kiedy ma konsystencję gęstego jogurtu. Jego objętość po spienieniu powinna wahać się w granicach 125-130 ml, powinno mieć ono temperaturę 55-60°C. Cappuccino podajemy w filiżankach o objętości około 160 ml. Dodatkowo, podczas wlewania mleka do kawy, wprawni bariści są w stanie wyczarować wyjątkowe wzory.


Włosi piją cappuccino do śniadania, do godziny 11.00, dlatego będąc w kraju pizzy i makaronów, nie zdziw się kiedy Włosi będą patrzeć na Ciebie nieco dziwnie, kiedy zamówisz cappuccino do poobiedniego deseru, jednakże wraz z rozwojem turystyki coraz bardziej przyzwyczajeni są do takiego widoku 😉

CAFÈ LATTE

Ten napój kawowy to nic innego, jak kawa z mlekiem. Espresso plus lekko spienione mleko. Należy używać mleka o zawartości tłuszczu 3,2%, schłodzonego do około 4°C.  Całość powinna zajmować objętość około 220-250 ml. Bardzo często podawane jest w dużych filiżankach.
Bardzo ważnym elementem przygotowania Cafè latte jest to, że spienione mleko wlewamy do espresso. Pianka, która utworzy się na powierzchni powinna mieć około 1 cm grubości.

Tutaj również bariści tworzą przepiękne wzory. Pisaliśmy na temat Latte art w poprzednim artykule na naszym blogu, natomiast jeśli nie miałeś okazji przeczytać to odsyłamy Cię tu 🙂

LATTE MACCHIATO

Jest to inna wariacja Cafè latte. Proporcje są dokładnie te same, należy tylko nieco mocniej spienić mleko. Podstawową różnicą jest to, że powoli wlewamy espresso do spienionego mleka. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczną trójwarstwową kawę. Latte macchiato podajemy w wysokich przezroczystych filiżankach, aby przyciągały wzrok. Odpowiednio przygotowanym Latte macchiato na pewno zaskoczysz pozytywnie swoich gości! 🙂

FLAT WHITE

Jest to napój kawowy, który o dziwo nie pochodzi z Włoch. Ojczyzną Flat white jest Australia lub Nowa Zelandia. „Lub” bo tak naprawdę do dziś trwa niepisany spór pomiędzy tymi dwoma krajami, co do początków „płaskiej białej”, bo tak w wolnym tłumaczeniu z angielskiego można spolszczyć Flat white.


Jest to kolejny napój składający się z espresso i mleka. Różni się on od wcześniej opisywanych rodzajów sposobem spienienia mleka i stosunkiem kawy do mleka.
Mianowicie, mleko powinno być delikatnie spienione, tak aby po jego dodaniu do naparu kawy stworzyć bardzo cienką warstwę pianki (musi być jej znacznie mniej niż w Cappuccino czy Cafè latte). Oczywiście wykorzystujemy pełnotłuste mleko uprzednio je schładzając. Jego objętość po spienieniu powinna wynosić 120 ml. Do przygotowania Flat white trzeba wykorzystać podwójne espresso – 50 -60 ml, do którego następnie wlewamy odpowiednią ilość spienionego delikatnie mleka.

Flat white jest bardziej intensywne od Cafè latte czy Capuccino, ponieważ jest zrobione z podwójnego espresso. Można je odróżnić po wyglądzie, a mianowicie Flat white ma zdecydowanie ciemniejszą warstwę pianki na wierzchu.
„Płaską białą” podajemy najczęściej w kubku lub sporej filiżance.

AMERICANO

Wbrew pozorom kawa ta nie pochodzi z Ameryki, a znów wracamy do Włoch – to jednak niezaprzeczalnie kolebka świata kawy. Tego rodzaju kawa wzięła się od amerykańskich wojsk, stacjonujących kiedyś we Włoszech. Klasyczne espresso było dla nich stanowczo za mocne i kazali rozwadniać je sobie gorącą wodą.
Kawa Americano to nic innego, jak espresso lub podwójne espresso wlane do gorącej wody. W jakich proporcjach? To zależy od indywidualnych preferencji. Proporcje wahają się od 1:1, zdarzają się osoby, które korzystają z proporcji nawet 1:10! My raczej nie wychylamy się ponad 1:2 i taką Americano najbardziej polecamy 🙂

Przybliżyliśmy Ci dzisiaj kilka najpopularniejszych rodzajów kawy. Mamy nadzieję, że podobał Ci się ten artykuł. Zachęcamy oczywiście do wychodzenia poza ramy klasycznych kaw i napojów kawowych i eksperymentowania z własnymi pomysłami. Jednak w kawie chodzi o to, aby dawała maksimum przyjemności ☕️❤

2 komentarze
  • Olaf
    Posted at 18:07h, 21 października Odpowiedz

    Fajny 🙂

  • Iza
    Posted at 18:09h, 21 października Odpowiedz

    Zawsze się zastanawiałam jaka jest różnica między latte, a latte macchiato! Dzięki

Post A Comment