Difference | Sposoby parzenia kawy cz. I
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15772
post-template-default,single,single-post,postid-15772,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Sposoby parzenia kawy cz. I

KAWIARKA

Kawiarka powstała w latach 30. ubiegłego wieku we Włoszech. Jest ona świetnym zamiennikiem ekspresu ciśnieniowego i jednym z najpopularniejszych urządzeń do alternatywnych metod parzenia kawy.
Dzięki stosunkowo niskiej cenie i łatwości w obsłudze, kawiarki (lub kafetierki) pojawiają się w coraz większej ilości domów.



Kafetierki wykonywane są ze stali lub aluminium. Składają się z trzech podstawowych elementów:
– podstawy z zaworkiem bezpieczeństwa i gwintem,
– elementu lejkowatego z sitkiem,
– komory na napar z przykrywką i uchwytem.

Rozmiar ma znaczenie…

Przy zakupie kawiarki należy wybrać rozmiar odpowiedni dla swoich potrzeb, ponieważ są one dostępne w kilku rozmiarach. Wielkość kawiarki jest określana poprzez ilości filiżanek espresso, które możemy w niej zaparzyć.
Warto dobrze przemyśleć ten aspekt, gdyż nie powinniśmy kupować kawiarki większej, np. na 10 filiżanek i wykorzystywać jej do zaparzenia mniejszej ilości kawy, na przykład na 2-3 filiżanki. Taki zabieg nie jest polecany, ponieważ nie uzyskamy dobrego smaku naparu.
Pojemność zbiorniczka na wodę i objętość siteczka na zmieloną kawę są optymalnie dobrane, aby uzyskać jak najlepszy efekt.

Korzystając z kawiarek należy pamiętać o odpowiednim stopniu zmielenia kawy. Kawa powinna być dosyć drobno zmielona, natomiast mniej niż do ekspresu ciśnieniowego. W przypadku ekspresów warto zmielić kawę bardzo drobno. To bardzo ważny element, bo zbyt drobno zmielone ziarna wykorzystywane do kawiarek mogą zapchać nam sitko. Najlepiej używać do tej czynności młynków żarnowych, pozwalają one łatwo określić stopień zmielenia i równomiernie zmielić ziarna.
Jeśli jesteśmy już przy kawie, warto używać blendów do espresso lub ciemniej wypalonych single.
My nie jesteśmy zwolennikami blendów, więc z naszych propozycji idealnie nadaje się Gentleman 😉 

No dobrze, teoria teorią, a teraz konkret: Jak przygotować kawę wykorzystując kawiarkę w kilku krokach?


Przygotowanie kawy przy pomocy kawiarki w kilku krokach

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Tak to nie żart. Pozwoli to ograniczyć czas ekspozycji zmielonych ziaren na ciepło.
  2. W czasie gotowania się wody zmiel kawę drobno (ale nie za drobno). Roztarta między palcami powinna być wyczuwalna podobnie do soli kuchennej.
  3. Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby szczelnie je wypełniała i nie ugniataj jej. Wyrównaj usypany „kopczyk” palcem i oczyść nim rant sitka.
  4. Wlej zagotowaną wodę do zbiorniczka do wysokości wentyla, ale tak żeby go nie zakrywało. Włóż sitko i zakręć górnym pojemniczkiem.
    UWAGA! Wykorzystaj jakąś ścierkę lub ręcznik kuchenny, dolny zbiornik robi się momentalnie bardzo gorący.
  5. Postaw kawiarkę na palniku, na dużym ogniu. Kiedy tylko kawa zacznie wypływać do górnej części kawiarki, zmniejsz ogień na mały.  Po chwili usłyszysz charakterystyczny dźwięk. Natychmiast zdejmij kawiarkę z ognia (aby uniknąć goryczki w smaku), możesz polać dolną jej część zimną bieżącą wodą, aby zakończyć proces wrzenia.
  6. Wlej napar do filiżanki.
    Gotowe! Możesz cieszyć się pyszną kawą 🙂

Ważne informacje:

  1. Zawsze po użyciu przepłucz kawiarkę wodą (nie używaj detergentów) i osusz.
  2. Ta sama kawa przygotowana w ten sam sposób, może różnić się w smaku w zależności od tego, czy kawiarka jest wykonana ze stali, czy z aluminium.
  3. Na płytach indukcyjnych stosować tylko i wyłącznie kawiarki stalowe.
  4. Aby uzyskać najlepszy smak, stosuj kawy świeżo zmielone, najlepiej 100% Arabica, najlepiej ciemno palone (chodź tu sugerujemy poeksperymentować 🙂 ), krótko mówiąc jeszcze raz polecamy naszego Gentlemana! ❤️

CHEMEX

Chemex to urządzenie do parzenia kawy metodą przelewową. Zostało wynalezione na początku lat 40. ubiegłego wieku w Nowym Jorku przez Petera Schlumbohma, chemika niemieckiego pochodzenia. Chemex przypomina trochę urządzenie laboratoryjne. To pewnie dlatego, że wynalazcą jego był chemik. 🙂


Wykonany jest z żaroodpornego szkła, które nie pochłania żadnych aromatów, mogących wpłynąć na finalny smak kawy. Napar otrzymany z tego znanego już prawie 80 lat urządzenia jest delikatny w smaku, lecz bardzo aromatyczny. Jeśli smak kawy kojarzy Ci się tylko z tym uzyskanym za pomocą ekspresu ciśnieniowego – będzie to zaskoczenie. 🙂

Jak działa Chemex?


Mamy do dyspozycji tak naprawdę dwa elementy, więc zasada działania jest prosta. Opowiemy o tym w kilku krokach. Pamiętajmy o odpowiedniej ilości kawy. Idealna proporcja to 60-70 gramów na litr wody.

Przygotowanie kawy za pomocą chemexa w kilku krokach

  1. Na wstępie kawa. Musimy ją odpowiednio przygotować. Należy zmielić ją grubo. Powinna ona być łagodna i jak to bywa w przypadku alternatywnych metod parzenia – jasno palona. Polecamy naszą Relax 🙂
  2. Umieść papierowy filtr w chemexie tak, aby utworzyć z niego stożek.  Przelej filtr gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego posmaku w kawie. Wylej całą wodę, która dostała się do naczynia.
  3. Wsyp całą zmieloną kawę do filtra. Tak przygotowane naczynie możesz postawić na wadze, co pozwoli Ci na kontrolowanie ilości dodawanej wody.
  4. W tym momencie można już zalewać kawę wodą. Powinna ona mieć około 95°C. Początkowo nalej niewielką ilość wody o masie 2 razy większej niż ilość kawy. Na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki, które powstają w wyniku uwalniania się naturalnego dwutlenku węgla z ziaren kawy. Odczekaj około 30-45 sekund. Delektuj się zapachem kawy nie mogąc doczekać się już jej naparu <3
  5. Kontynuuj powoli zalewanie wodą. Najlepiej nalewać tyle wody, aby zakryło ziarna. Odczekać chwilę i powtórzyć zalewanie. W ten sposób wylać całą potrzebną ilość wody.
  6. Kiedy już ostatnia partia naparu spłynie do naczynia, możesz wyjąć filtr.
    Gotowe! Można nalewać kawę do filiżanek.

Ważne informacje:

  1. Większość źródeł podaje, że cały proces parzenia powinien zająć między 3,5 min a 4,5 min, my również jesteśmy zwolennikami tej teorii. Najlepiej zmierzyć stoperem czas parzenia. Jeśli nie mieści się w tym przedziale, następnym razem zwolnij lub przyspiesz nalewanie wody.
  2. Po każdorazowym użyciu należy przepłukać naczynie czystą wodą.
  3. Nie używaj gotowych kaw mielonych, są one zdecydowanie zbyt drobno zmielone.

Mamy nadzieję, że przydał Ci się nasz wpis i skorzystasz z niego przy przygotowywaniu swojej ulubionej kawy.

Życzymy miłego dnia rozpoczętego przepyszną kawką! ☕️

No Comments

Post A Comment