Difference | SPOSOBY PARZENIA KAWY CZ.II
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15791
post-template-default,single,single-post,postid-15791,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

SPOSOBY PARZENIA KAWY CZ.II

W dzisiejszym wpisie na blogu napiszemy o aeropressie i Hario V60. Są to kolejne urządzenia służące do alternatywnego parzenia kawy. W poprzedniej części cyklu dotyczącego metod parzenia napisaliśmy o kawiarce i chemexie – odsyłamy chętnych do artykułu -> KLIK.

AEROPRESS


Aeropress został wynaleziony w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera. Cała idea polegała na skonstruowaniu urządzenia, które można łatwo zabrać ze sobą. Dzięki temu możesz cieszyć się pyszną kawą, gdziekolwiek jesteś.



Aeropressy wykonywane są z poliwęglanu i składają się z dwóch głównych części:
– cylindra zaparzającego z nakręcanym na niego sitkiem,
– tłoka zakończonego uszczelką.


Oprócz tego akcesoria:
– mieszadełko,
– łyżeczka do odmierzania kawy,
– zestaw filtrów,
– lejek.

Do niedawna spotykana była tylko jedna wielkość Aeropressu. Jakiś czas temu pojawiła się wersja „Aeropress Go”, która jest jeszcze bardziej mobilna (o ilę się da), niż jej większy odpowiednik.
Okazuje się, że z tą mobilnością udało się perfekcyjnie. Cały zestaw zamknięty jest w plastikowym kubeczku z silikonową przykrywką, którego możemy używać do picia przyrządzonego naparu. Jeśli chodzi o akcesoria zabrakło tutaj miejsca na lejek. Jest on niepotrzebny, gdyż otrzymaliśmy dedykowany kubeczek. Mamy również mieszadełko, które jest bardzo urzekające, ponieważ mimo swojego mini rozmiaru jest jeszcze dodatkowo składane, aby zajmowało jak najmniej miejsca.


Klasyczny Aeropress mieści około 250-260 ml wody, Aeropress Go – około 210 ml (wartości bez uwzględnienia wsypanej kawy).

Jak na serię wpisów przystało, przedstawimy oczywiście parzenie kawy w Aeropressie w kilku krokach.

Ale najpierw musimy mieć co zaparzyć – kawa. No właśnie, jaką wybrać? Najczęściej mówi się o kawach jasno palonych, jak w większości metod alternatywnych. Naszym zdaniem absolutnie nie jest to wiążąca zasada. W przypadku Aeropressu warto eksperymentować i znaleźć dla siebie idealny smak, dlatego idealnie sprawdzi się nasz zestaw startowy 🙂

Zazwyczaj możemy spotkać dwie metody parzenia kawy w Aeropressie: klasyczną i odwróconą (tzw. Inverted).

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY AEROPRESSU W KILKU KROKACH (METODA KLASYCZNA)

  1. Zakręć sitko z filtrem na cylindrze, przelej gorącą wodą (unikniesz tym sposobem papierowego posmaku w kawie) i ustaw na naczyniu gdzie chcesz, aby spływał gotowy napar.
  2. Zmiel ziarna kawy, grubiej niż do kawiarki,  jednak drobniej niż do Chemexa lub Hario V60 (o którym piszemy poniżej). Ilość kawy jaką powinieneś użyć na całą objętość Aeropressu to około 20 gramów.
  3. Wlej pierwszą część wody – około 50 ml (jej temperatura powinna mieścić się w granicach 85-95°C) i odczekaj około 30 sekund. W tym czasie zachodzi proces zwany preinfuzją, o którym pisaliśmy już przy okazji Chemexa w poprzednim wpisie 🙂
  4. Wlej pozostałą część wody, czyli około 200 ml i zaczekaj około 1-2 min.
  5. Przez ten czas możesz kilka razy zamieszać napar używając mieszadełka, kawa zyska wówczas bogatszy smak.
  6. Po upływie wspomnianych 1-2 minut włóż tłok do cylindra i powoli, jednostajnym ruchem zacznij przeciskać kawę do naczynia.
  7. Gotowe! Możesz cieszyć się pyszną kawką ☕️❤

    Zjawisko „kapania” naparu do szklanki podczas całego procesu jest normalne przy wykorzystaniu metody klasycznej.

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY AEROPRESSU W KILKU KROKACH (METODA ODWRÓCONA)

  1. Włóż tłok do cylindra i odwróć Aeropress „do góry nogami”. Pamiętaj, aby na razie nie zakręcać sitka, niech sobie poleży z boku, daj mu odpocząć 🙂
  2. Zmiel ziarna kawy, grubiej niż do kawiarki,  jednak drobniej niż do Chemexa lub Hario V60. Ilość kawy jaką powinieneś użyć na całą objętość Aeropressu to około 20 gramów.
  3. Wlej pierwszą część wody – około 50 ml (jej temperatura powinna mieścić się w granicach 85-95°C) i odczekaj około 30 sekund. W tym czasie zachodzi proces zwany preinfuzją.
  4. Wlej pozostałą część wody, czyli około 200 ml i zaczekaj około 1-2 min.
  5. Przez ten czas możesz kilka razy zamieszać napar używając mieszadełka, kawa zyska wówczas bogatszy smak.
  6. Teraz zakręć sitko z filtrem. Pamiętaj, aby wcześniej przelać papierowy filtr gorącą wodą.
  7. Odwróć Aeropress do pozycji normalnej i przenieś nad naczynie, do którego przeciśniesz napar.
  8. Jednostajnym ruchem przeciskaj kawę do naczynia.
  9. Gotowe! Możesz cieszyć się pyszną kawką ☕️

W tej metodzie nie występuje zjawisko „kapania” podczas całego procesu. Mimo wykorzystania tych samych ziaren, kawa uzyskana metodą odwróconą ma delikatnie pełniejszy smak.

Ważne informacje:

  1. Stosunek kawy do ilości wody to 8 gram na 100 ml wody (dotyczy również Aeropress Go).
  2. Temperatura wody powinna mieć 85-95°C.
  3. Sam proces tłoczenia powinien trwać około 20-25 sekund (po kilku próbach dobierzesz odpowiednią szybkość, aby zmieścić się w tym czasie).

 

Są to ogólne zasady, jednakże w miarę zapoznawania się z Aeropressem możesz bawić się różnymi konfiguracjami wszystkich wspomnianych parametrów. Do dzieła! 🙂

HARIO V60

Pamiętasz wpis o Chemexie? Dziś będzie bardzo podobnie, ale zacznijmy od początku.

Japońska firma Hario zajmująca się produkcją szkła laboratoryjnego w 1980 roku stworzyła projekt V60 – stożek do zaparzania kawy o kącie nachylenia ścianek 60°. W tamtym czasie prawdziwym hitem na światowym rynku była kawa rozpuszczalna, więc niestety projekt V60 nie został dobrze przyjęty.

24 lata później, czyli w 2004 roku Hario powróciło do projektu V60 i dodało do charakterystycznego stożka spiralne wnętrze stając się prawdziwym hitem w świecie alternatywnych metod zaparzania kawy. Te spiralne „żeberka” mają nie tylko estetyczną funkcję. Dzięki nim powietrze może wydostać się z urządzenia, co pozwala zmaksymalizować proces ekstrakcji naparu.



Kawa z Hario V60 wychodzi trochę „herbaciana”, co w pierwszej chwili może odrzucać miłośników mocnego gęstego espresso prosto z ekspresu ciśnieniowego. Jednakże to mylne wrażenie, kawa wychodzi po prostu inna, ale równie dobra. Niektórzy nawet twierdzą, że z V60 wychodzi najlepsza kawa.


Zestaw Hario V60 składa się z:

– szklanego dzbanka na napar,
– stożkowej części do zaparzania kawy (dripper),
– dedykowanych papierowych filtrów.

Jako akcesoria dostaniemy:

– łyżkę do nasypywania kawy,
– przykrywkę do dzbanka.


Hario V60 występuje w 3 różnych wielkościach: 01, 02 oraz 03, co odpowiada 200-360 ml, 300-560 ml i 500-750 ml.
W przypadku V60 podobnie, jak przy Chemexie: 6 – 7 gramów kawy na 100 ml wody.

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY HARIO V60 W KILKU KROKACH

  1. Oczywiście na początku kawa. Jak już wiadomo musimy ją odpowiednio przygotować. Należy zmielić ją średnio-grubo, drobniej niż do Chemexa, lecz grubiej niż do Aeropressu. Hario V60 bardzo dobrze wydobywa wszelkie nuty kwiatowo – owocowe. Strzałem w dziesiątkę będzie Satisfaction, z pewnością zapewni ona niesamowite doznania. ❤
  2. Umieść papierowy filtr w dripperze. Dripper postaw na dedykowanym dzbanku lub innym wybranym przez siebie zbiorniczku. Przelej filtr gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się nieprzyjemnego posmaku w kawie. Wylej całą wodę, która dostała się do naczynia.
  3. Wsyp całą zmieloną kawę do filtra. Tak przygotowane naczynie możesz postawić na wadze, co pozwoli Ci na kontrolowanie ilości dodawanej wody.
  4. W tym momencie można już zalewać kawę wodą. Powinna ona mieć temperaturę około 90-95°C. Początkowo nalej niewielką ilość wody, tak aby przykryła zmielone ziarna. Tak jak przy kilku innych metodach alternatywnych, na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki, które powstają w wyniku uwalniania się naturalnego dwutlenku węgla z ziaren kawy. Odczekaj około 30 sekund. Delektuj się zapachem kawy nie mogąc doczekać się już jej naparu <3
  5. Kontynuuj powoli zalewanie wodą. Najlepiej nalewać tyle wody, aby zakryło ziarna. Odczekaj chwilę i powtórz zalewanie. W ten sposób wylej całą potrzebną ilość wody.
  6. Kiedy już ostatnia partia naparu spłynie do naczynia, możesz wyjąć filtr i zdjąć dripper.
  7. Gotowe! Można nalewać kawę do filiżanek.

Ważne informacje:

  1. Cały proces parzenia powinien zająć między 2,5 a 3 min. Jeśli nie mieści się w tym przedziale, następnym razem zwolnij lub przyspiesz nalewanie wody.
  2. Po każdorazowym użyciu należy przepłukać dripper czystą wodą.
  3. Nie używaj gotowych kaw mielonych, są one zdecydowanie zbyt drobno zmielone.

Jak wspomnieliśmy na początku opisy Hario V60 i chemexu miały być do siebie podobne. Zgodzicie się z nami? 🙂 Naszym zdaniem są bardzo zbliżone.

Jednakże smak naparu uzyskany z obu urządzeń będzie inny. A to za sprawą wykorzystania innych filtrów w Chemexie, a innych w V60. Różny jest stopień zmielenia ziaren i czas ekstrakcji. Warto zatem wyposażyć się w oba urządzenia, bo z pozoru bardzo podobne, a efekt finalny odrobinę inny.

Warto eksperymentować! Udanych prób! ☕️❤

2 komentarze
  • michał
    Posted at 20:41h, 08 września Odpowiedz

    super 🙂 fajnie napisane, wyczerpujące temat

  • Oliwia
    Posted at 12:43h, 13 września Odpowiedz

    Od dłuższego czasu zastanawiałam się nad aeropressem, bo tym wpisie chyba w końcu zdecyduję się na zakup 🙂

Post A Comment