Difference | SPOSOBY PARZENIA KAWY CZ. III
sklep z kawa,dobra kawa,świeża kawa,difference coffee, difference kawa
15855
post-template-default,single,single-post,postid-15855,single-format-standard,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,vertical_menu_outside_paspartu,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-theme-ver-13.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

SPOSOBY PARZENIA KAWY CZ. III

Dzisiejszym artykułem na naszym blogu kończymy cykl wpisów dotyczących sposobów parzenia kawy. Tym razem pora na French Press i Ekspres ciśnieniowy. Jeżeli nie czytałeś poprzednich części kliknij tutaj po I część i tutaj po II część 🙂

FRENCH PRESS


Jak sama nazwa wskazuje, to bardzo proste urządzenie pochodzi z Francji, jednak zostało wynalezione przez Włocha Attilio Calimani pod koniec lat 20. XX wieku.
Dzięki bardzo prostym procesie parzenia i dosyć niskiej cenie, French Pressy często goszczą w naszych domach. French Press jest chyba najprostszą metodą do zaparzenia kawy bez fusów.


French Press składa się tak naprawdę z dwóch elementów:
– najczęściej szklanego cylindra (choć zdarzają się metalowe), który jednocześnie jest prostym dzbanuszkiem,
– metalowego tłoka, zakończonego sitkiem wraz z przykrywką.


Jeśli chodzi o pojemność French Pressu, powinno się dobrać ją według własnych upodobań i potrzeb. Trzeba tylko pamiętać o zasadzie, jak przy wszystkich alternatywnych metodach parzenia, że na każde 100 ml wody powinnyśmy użyć 6-7 gramów świeżo mielonej kawy. 


Kiedy już jesteśmy przy kawie i jej mieleniu, pewnie zdążyłeś już zauważyć, że inna metoda = inny stopień zmielenia. Ziarna do French Pressu mielimy zdecydowanie grubo. Znacznie grubiej niż do Chemexu. Kiedy będą zbyt drobno zmielone, mogą przedostać się przez sitko i znaleźć się w naszym kubku, co nigdy nie jest specjalnie przyjemne. Dodatkowo czas „styku” wody ze zmielonymi ziarnami jest tu dosyć długi, w takim wypadku drobno zmielone ziarna dadzą ciężki, gorzkawy napar o nieprzyjemnym posmaku.


Kawę możesz wybrać dowolną, nie ma tutaj reguły, że najlepsza będzie ciemno czy jasno palona, afrykańska czy południowo-amerykańska. Najważniejsze jest to, aby znaleźć tę, która będzie smakowała Tobie. Polecamy zatem skorzystać z naszego zestawu startowego i odkryć „swój smak” 😉


Dosyć tej teorii, zaparzmy w końcu tę kawę! ☕️❤

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY FRENCH PRESSU W KILKU KROKACH

  1. Zagotuj wodę. Wyjmij tłok z sitkiem i przykrywką, nalej zagotowaną wodę do cylindra.
  2. Odczekaj chwilę i wylej wodę. Pomyślałeś właśnie: hmm…ale jak to? Już wyjaśniamy: Ten zabieg pozwoli po prostu rozgrzać naczynie.
  3. Wsyp zmieloną kawę do French Pressu.
  4. Kiedy woda będzie miała 90°C nalej jej tyle, aby tylko przykryć kawę.
  5. Możesz delikatnie zamieszać i odczekaj około 30 sekund.
  6. Teraz wlej resztę przygotowanej wody.
  7. Znów możesz zamieszać delikatnie dwa, trzy razy i włóż tłok z przykrywką, ale jeszcze nie przeciskaj!
  8. Po upływie 3-4 minut przeciśnij ciągłym, powolnym ruchem.
  9. Gotowe! 🙂

Ważne informacje:

  1. Po użyciu dokładnie umyj wodą sitko, resztki kawy lubią tam zostawać.
  2. Pamiętaj o proporcjach:  6-7 g kawy na 100 ml wody.
  3. Grube mielenie przy French Pressie to podstawa – gotowa mielona kawa zupełnie się nie nadaje.

❗️ Pamiętaj, że napar powstały z French Pressu nigdy nie będzie tak delikatny i klarowny jak z Chemexu czy Hario V60. Każda z metod wiąże się z innymi rezultatami. Kawa będzie miała delikatną goryczkę i trochę „chropowaty” smak, ale taki jest właśnie urok French Pressu i za to go tak uwielbiamy! 😉


EKSPRES CIŚNIENIOWY

Ciśnieniowe ekspresy do kawy możemy podzielić na dwie główne kategorie: automatyczne i kolbowe. Kiedy mówimy o początku ekspresu do kawy, należy zwrócić uwagę, że pierwsze próby jego konstrukcji i pierwszy oficjalny patent przyznano dobrze ponad 100 lat temu, mianowicie w 1884 we Włoszech. Od tamtego czasu było wiele prób ulepszania ekspresów z różnym skutkiem, jednakże nie będziemy się na tym skupiać, ponieważ dzisiejsze ekspresy oprócz samej zasady działania nie przypominają swoich pradziadków sprzed 100 lat.

Wszystkie ekspresy ciśnieniowe mają jedną wspólną cechę – możliwość przygotowania klasycznego espresso.
Co to jest klasyczne espresso? 25 ml filtrowanej wody przepuszczonej pod dużym ciśnieniem przez ubite, drobno zmielone ziarna kawy. Otrzymujemy, ciemny gęsty napar z delikatną pianką na wierzchu, która ma barwę orzechowo-brązową. Taki efekt uzyskujemy dzięki wspomnianemu ciśnieniu wody, które w żadnej innej metodzie parzenia kawy nie jest tak duże. Często na rynku można spotkać dedykowane blendy kawowe właśnie pod espresso. My zdecydowanie rekomendujemy Enjoy i Murky ☕️❤❤❤

EKSPRESY AUTOMATYCZNE



Na początek ekspresy automatyczne. Na rynku jest ich cała masa, w różnym przedziale cenowym. Występują takie z automatycznym spienianiem mleka, z dyszą spieniającą do spieniania ręcznego i takie bez możliwości spieniania mleka. Wybór ekspresu uzależniony jest od osobistych preferencji, co do picia kawy. Zazwyczaj ekspresy automatyczne mają pojemnik na kawę ziarnistą i wbudowany młynek. Ziarna kawy mielone są przed samym zaparzeniem i tylko w takiej ilości jaka jest potrzebna, aby zachować bogactwo smaku i aromatu przyrządzonego naparu. Często można spotkać obok pojemnika na ziarna, wbudowany pojemnik na gotową kawę mieloną.


Kupując ekspres automatyczny, kupujemy tak naprawdę gotowe rozwiązanie, gdzie często jednym kliknięciem przygotujemy kawę taką jaką chcemy. Oczywiście przygotowanie kawy różni się w zależności od producenta i modelu ekspresu jaki posiadasz, także po bardziej szczegółowe informacje odsyłamy do instrukcji obsługi danego urządzenia.

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO AUTOMATYCZNEGO W KILKU KROKACH

  1. Jak wiadomo, najpierw należy włożyć końcówkę przewodu zasilającego do gniazdka.
  2. Każdy ekspres ma zbiornik na wodę, napełnij go zimną i przefiltrowaną.
  3. Naciśnij przycisk zasilania, który na pewno znajduje się na obudowie.
  4. Nasyp aromatyczne ziarna kawy do zbiornika.
  5. Postaw szklankę, filiżankę lub swój ulubiony kubek, w którym pijesz kawę pod dysze.
  6. Wybierz odpowiedni napój dla siebie poprzez naciśnięcie odpowiedniego przycisku (jakiego? Odsyłamy do instrukcji urządzenia)
  7. Jeżeli masz ochotę na Latte, Cappuccino lub jakąkolwiek inną wersję mleczną, a Twój ekspres nie posiada funkcji automatycznego zmieniania mleka, wlej zimne mleko (najlepiej 3,2%) do dzbanka do spieniania mleka i wykorzystaj dyszę spieniającą.
  8. Gotowe! 🙂


Ważne informacje:

  1. Jakość wykorzystanej wody jest bardzo ważna. Używaj tylko filtrowanej wody. W zbiorniku w ekspresie wymieniaj ją codziennie.
  2. Zdecydowana większość automatycznych ekspresów pozwala na ustawienie czynników mających wpływ na jakość uzyskanej kawy. Są to temperatura wody, grubość zmielenia ziaren, ilość zaparzonej kawy, ilość ziaren jaka zostanie zużyta to zaparzenia pojedynczej filiżanki. Polecamy „pokombinować” i dopasować wszystko do swoich potrzeb.
  3. Pamiętaj, aby utrzymywać ekspres w czystości. Zazwyczaj automaty do kawy przepłukują się automatycznie – nie pomijaj tego. Kiedy pojawia się komunikat, że należy odkamienić ekspres – zrób to niezwłocznie wykorzystując dedykowane środki producenta maszyny.

EKSPRESY KOLBOWE

Teraz powiemy kilka słów o ekspresach kolbowych. Różnią się one tym od ekspresów automatycznych, że właściwie to my jesteśmy odpowiedzialni za cały proces przygotowania kawy.

Każdy ekspres kolbowy posiada również dyszę do spieniania mleka. W tym wypadku nie ma tak wielu przycisków i ustawień, co w automatach. Ilość ziaren kawy, czy ilość naparu ustawiamy manualnie podczas całego procesu przygotowania kawy. Generalnie ekspresy kolbowe służą do przygotowania espresso. Tak jak wcześniej przedstawimy ogólne zasady przygotowania espresso za pomocą ekspresu kolbowego. Oczywiście po bardziej szczegółowe informacje odsyłamy do instrukcji urządzenia 🙂

PRZYGOTOWANIE KAWY PRZY POMOCY EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO KOLBOWEGO W KILKU KROKACH

  1. Tutaj również najpierw należy włożyć końcówkę przewodu zasilającego do gniazdka.
  2. Każdy ekspres ma zbiornik na wodę, napełnij go zimną i przefiltrowaną.
  3. Naciśnij przycisk zasilania, który znajduje się na obudowie.
  4. Zmiel kawę. Musi być ona zmielona drobno. Zdecydowanie najdrobniej ze wszystkich opisywanych przez nas metod. Musisz wyposażyć się w dobrej jakości młynek. Około 8 gramów na jedno espresso.
  5. Wsyp zmielone ziarna do dedykowanego sitka w kolbie ekspresu. Ubij je. Często łyżki do nasypywania kawy dodawane jako akcesoria do ekspresu, zakończone są płaską końcówką pozwalającą ubić zmieloną kawę. Jeśli nie masz takiej końcówki sugerujemy zakupić profesjonalne narzędzie do ubijania – tamper.
  6. Nacisk, jaki musimy przyłożyć do ubicia zmielonej kawy to około 15 kilogramów.
  7. Nałóż kolbę na ekspres i mocno dokręć. W jaki sposób? Odsyłamy do instrukcji ekspresu.
  8. Włącz funkcję przelewania wody przez sitko.
  9. Po chwili w postawionej filiżance pojawi się pięknie pachnący ciemny napar.
  10. Kiedy tylko wypływająca z ekspresu kawa zmieni kolor na jaśniejszy, skończ proces parzenia.
  11. Gotowe! 🙂

Ważne informacje:

  1. Jakość wykorzystanej wody jest bardzo ważna. Używaj tylko filtrowanej wody. W zbiorniku w ekspresie wymieniaj ją codziennie.
  2. Pamiętaj, aby utrzymywać ekspres w czystości. Jest to niezwykle ważne, bo w dużym stopniu może popsuć jakość kawy! Jeśli chodzi o konserwację i czyszczenie ekspresu kolbowego, producent na pewno wspomniał o tym w instrukcji.
  3. Odpowiedni stopień zmielenia ziaren to podstawa. Zbyt grubo zmielone spowodują, że woda przepłynie przez nie za szybko i napar będzie bez smaku, zbyt drobno zmielone spowodują, że woda nie będzie przepływać ciągłym strumieniem, a kapać i ekspres będzie się z tym wyraźnie męczył. W jednym i drugim przypadku na pewno bez trudu zauważysz problem.

NIESPODZIANKA ❤

Na sam koniec mała niespodzianka! W całym cyklu o sposobach parzenia kawy bombardujemy Cię informacją o stopniu zmielenia kawy. Można się w tym pogubić. Postanowiliśmy to usystematyzować. Poniżej przedstawiamy metody parzenia kawy w kolejności od najdrobniej do najgrubiej zmielonych ziaren.

Idąc po kolei od najdrobniej zmielonych ziaren mamy: ekspres ciśnieniowy, kawiarkę, aeropress, Hario V60, Chemex i na końcu French Press.

Mamy nadzieję, że cykl wpisów podobał Ci się. Jeżeli tak to bardzo się cieszymy, bo uwielbiamy dzielić się z Wami zarówno kawami, jak i wiedzą ich dotyczącą ❤☕️❤

Miłej niedzieli! 🙂

No Comments

Post A Comment